UV bescherming

Bescherm je ogen met een zonnebril met voldoen UV-bescherming. Zoals in deze blog te lezen valt zijn er 5 verschillende categorieën UV-bescherming. Deze gaan van 0 t/m 5.

Categorie 0 Comfort, vormgeving
Categorie 1 Getemperd zonlicht
Categorie 2 Normaal zonlicht
Categorie 3 Sterk zonlicht
Categorie 4 Uitzonderlijk zonlicht. Niet geschikt voor weggebruikers

Categorie 0 en Categorie 1 zijn eigenlijk verwaarloosbaar. Comfort, vormgeving en getemperd zonlicht (denk hierbij aan een verduisterende lamp) zijn nu niet direct de redenen die belangrijk zijn bij de aanschaf van een zonnebril ten behoeve van de ogen. Onder “normaal” zonlicht, Categorie 2, wordt de zon in de herfst en de winter verstaan. In deze maanden komt er in ons klimaat minder UV-straling vrij van de zon en deze straling is dan ook in mindere mate schadelijk voor de ogen.

Wanneer wij in Nederland en België aan een zonnebril denken dan is dat in de lente en de zomer. De UV-stralingen zijn dan op zijn sterkst. Aangeraden wordt dan ook om een zonnebril uit het Categorie 3 segment te dragen. Deze zijn getest en goed bevonden tegen sterk zonlicht. Alle zonnebrillen van Cheapass Zonnebrillen hebben categorie 3 UV-bescherming.

Bij wet is het in Nederland verboden om deel te nemen aan het verkeer met een Categorie 4 zonnebril. Deze zou te verduisterd werken om deel te nemen aan het verkeer waardoor de verkeersveiligheid in het geding kan komen. Dit soort zonnebrillen draagt met in de poolcirkel, waarbij de reflectie van de zon op het witte oppervlak een heftige impact kan hebben.

Waarom is de UV-bescherming voor je ogen nu zo belangrijk? De UV-bescherming voor je ogen is zo belangrijk, omdat de ooglens bij frequente blootstelling aan de UV-straling staar kan ontwikkelen.

Mocht je nu denken dat je met een zonnebril met voldoende UV-bescherming, zoals hierboven is uitgelegd, direct in de zon kunt kijken dan heb je het mis. Enkel een lasbril of een speciale eclipsbril bieden voldoende bescherming om direct in de zon te kijken. Zelfs met een zonnebril met voldoende UV-bescherming is het gevaarlijk direct in de zon te kijken.

De modewereld is de afgelopen tijd behoorlijk aan de haal gegaan met het suffe imago van de zonnebril heren. Waar vroeger een zonnebril geen enkele invloed mocht hebben op je outfit is het nu uitgegroeid tot een echte eye cather. Je outfit is niet compleet zonder een modieuze zonnebril. Van spiegelglazen tot de iets gangbaardere donkere glazen met een fading effect. De glazen van een zonnebril zeggen echter niets over de kwaliteit van de UV-bescherming. Een zonnebril met lichtere glazen kan zelfs een betere bescherming bieden dan een zonnebril met donkere glazen.

Tips!

  • Zonnebrillen worden met vijf beschermingscategorieën aangeduid (categorie 0 t/m 4). Echte bescherming begint pas vanaf categorie 2.
  • De kleur van de glazen zegt niets over de UV-filter in de zonnebrillen glazen.
  • Met categorie 4 zonnebrillen mag u niet meer autorijden. Deze categorie wordt meestal gebruikt tijdens poolexpedities om sneeuwblindheid te voorkomen.
  • Een dames zonnebril met een te lage UV-bescherming kan leiden tot staar.